Come on over, y'know we've been waiting for you!

Lets share the good things TOGETHER

Tanpa mereka, blog ini pasti sunyi. Terima kasih semua yang support saya!

Thursday, July 25, 2013

ilusi mata kurniaan Allah.


Oh yea, gambar diatas saya curi dari blog cik Munge. Sila perhatikan gambar diatas selama 10 saat, kira dalam hati 01,02,03...sampai la 10. Kemudian lihat di dinding putih yang terdekat, anda bulih cuba dalam keadaan bilik yang gelap atau pun terang. Apa yang anda dapat perhatikan ?

kemudian...

cuba cara yang sama seperti diatas untuk kedua2 gambar dibawah ini.










Anda dapat lihat juga ia di dinding bukan? Jika kita tumpukan kepada sesuatu titik tengah sesuatu object. Object yg dibelakang nya akan terabai dr fikiran kita tapi mungkin otak kita akan memantulkan balik apa yang kita lihat di mata seperti sebuah projector?

Saya tak dapat sure kan ia betul atau tidak, tapi ikut logic ini lah yg saya dapat simpulkan. Apa2 pun, ia tetap kekuasaan Allah S.W.T yang memberi kita manusia ilusi seperti contoh diatas.


contoh lain : apabila kita melihat jalan tar sewaktu panas terik, kita akan lihat di jalan itu seperti ada air atau macam alur2 air.

6 Comment Telah Diterima! TQ.:

Hapiz Rahman said...

hohoho.. layan!

Syukie said...

yg gmbr luv dgn awan tu nmpk gak x kat dinding..takot saya je yg nmpk..karang orang len x nmpk ckp sy tipu lak :P
atau mungkin org lain ada masalah mata?

rizputra7 said...

tak nak apa2..dah rabun kot hehe

Syukie said...

x nmpk ke riz??
erm perhatikan dekat titik tengah selama sepuluh saat, lps tu cpt2 tgk dkt dinding...

AQMAR said...

kalo cam orang tgk dr jauh cumel tetibe dr dekat cam nitemare.. ade pernah x...gagagagaga..;p

Whoopz said...

X nampak pape! Skrin henp0n gwa kecik..