Come on over, y'know we've been waiting for you!

Lets share the good things TOGETHER

Tanpa mereka, blog ini pasti sunyi. Terima kasih semua yang support saya!

Sunday, August 8, 2010

Cara mudah drill PCB Board

Selalunya kalau kita pakai drill murah [ china mari ], lepas tu pakai drill mata paling halus. Mesti susah nak drill lubang dekat PCB board. Kalau x betul cara pegang drill, senang je mata drill tu nak patah.

So tadi aku baru dapat cara untuk drill dengan mudah.

Mula2 basahkan PCB board. Jangan lap, biarkan ia basah.

Nampak tak lubang2 kecik tu, kalau nak drill cara biasa agak susah. Kalau orang jenis tangan mudah mengeletar harapan la nak dapat tebuk lubang.

So, mula2 amik paku, dan ketuk dekat lubang yang nak di drill.

Jangan kutuk kuat2, nanti patah lak PCB board tu.

Jika PCB board da kering , g basah kan lagi. Kemudian boleh la drill dengan senang hati. Pegang drill tu pastikan ia tegak. Just halakan mata drill tu dekat lubang yg telah diketuk dengan paku. Jika terasa drill tu macam da masuk dalam "slot" hold pelan2, then boleh tekan slow2 nak tebung lubang2. kalau dah expert boleh la buat laju2 :D

Guna cara ni, habuk PCB tu x lah bersepah2 sangat, dan bila basah drill tu x de la nak asik gigit jalur copper je.


Lakaran macam mana ia berfungsi sebagai pemandu arah untuk mata drill masuk dekat lubang yang kita nak tebuk :D


** Lepas ni x de ar alasan "tangan aku pegang drill je mengigil, x boleh buat la" , "drill ni apasal asik menari2 susah nya nak tebuk lubang" , "aku tak de skill la nak drill2 ni" atau lain2 alasan yg x munasabah :D

5 Comment Telah Diterima! TQ.:

aque said...

ko tlg drilkan boley?? hahhaahah

Syukie said...

ala, da tunjuk cara senang pon x ley nk drill sendiri kew??

aku drill pejam mata , guna satu tangan je hold drill..

boleh je buat kalau guna cara ni :D

♥♥♥aRiSa FunAbAsHi♥♥♥ said...

thanks sesgt information nih...t kite wat..huhu

Anonymous said...

budget car ebay rent store auto marketshare bmw x3 convertible facts of toyota supra car rental gaithersburg maryland

Anonymous said...

make a car out of wood mini crib dust ruffle bmw 1 series black info on ford motor co walton hills ohio 1994 f150 ford part