Come on over, y'know we've been waiting for you!

Lets share the good things TOGETHER

Tanpa mereka, blog ini pasti sunyi. Terima kasih semua yang support saya!

Friday, June 25, 2010

Salasilah Keluarga.

Kepada moyang2, atok2, nenek2, pakcik makcik, sedara dekat jauh, anak2 buah. Jika anda memang tersenarai dalam salasilah keluarga ini sila lah join MyHeritage. Setakat ini ada 45 keluarga yang berjaya ditemukan dan kesemuanya 198 orang. Dari 198 orang, 166 masih hidup dan 32 telah meninggal dunia. Kelebihan join adalah kita dapat lihat salasilah keluarga kita dan mengenali lebih saudara2 kita.

Kepada para ibubapa boleh join dan tunjukkan kepada anak2, kenalkan mereka dengan ahli keluarga kita. Supaya nanti bila mereka dah besar mereka tahu ini siapa, dan itu siapa.

Sesiapa rasa dia ada ayah, datuk, moyang, moyang punya moyang bernama seperti bergini. Boleh cuba request untuk menjadi ahli di MyHeritage.Kita cari yang hilang, rapat kan yang ada.

Itam Dollah + Rahmah Kassim =

[ Hashim Itam + Noraziah Said ],
[ Raja Lope Sulaiman + Ramlah Itam],
[ Fatimah Itam ],
[Abdul Rahim Itam],
[Raunah Itam]


Said + Batinah Nordin =

[ Ramli + Shariah ],
[ Hashim Itam + Noraziah Said ],
[ Hassan Said + Ramlah ].
[ Ishak Said + Fatimah Hj Hashim(Tok Goat) ],
[ Desa Ayob + Rahmah Said ],
[ Rashid Said + Rahmah ],
[ Abdul Ghani Said + Siti ]


Cara untuk register ditunjukan dibawah. MyHeritage untuk keluarga ini telah diPrivate kan. Oleh itu kena register dulu barulah boleh melihat paparan web secara keseluruhan. Ikuti langkah2 dibawah.
Jika anda telah berdaftar masukan email dan password. Jika belum sila ke bahagian "Request Membership" .


Klik di ikon "Sign Me Up".


Isikan maklumat lengkap anda seperti email, nama, tempat tinggal, jantina dan lain2.


Taniah, anda telah berjaya menjadi ahli.


Langkah seterusnya, "Request Membership" . Tuliskan pengenalan diri anda kemudian klik ikon "Submit".


Kemudian isi nombor yang dimintak di tempat kosong.Sila tunggu web master buat pengesahan. Jika lambat, sila email kan sebarang pertanyaan kepada web master di naim.starhill@yahoo.com


Selepas web master approve permohonan anda. Anda boleh melihat paparan lengkap laman web ini. Kini anda di ruang "Home" , sila pergi ke "Family Tree" untuk lihat turutan salasilah keluarga.


Disini anda boleh add diri anda atau pun keluarga anda. Dan pastikan ia betul. Jika ingin edit maklumat diri lihat menu2 yang telah disediakan di belah kiri. Kepada yang telah ada, tetapi maklumatnya tidak lengkap. Seeloknya sila lah lengkapkan untuk memudakan dikenali dan dihubungi jika ada sebarang event kelak.


Di bahagian "Photo&Video" anda boleh upload gambar dan tag sesiapa yang berada di dalam gambar. Ini memudahkan kita mengenali satu sama lain. Jika anda ada gambar2 lama, digalakan upload. Untuk tatapan generasi baru mengenali generasi lama.


Di bahagian "Events" pula, kita dapat tahu bila harijadi keluarga kita dan ulangtahun perkahwinan.


Dan diatas ini sedikit maklumat secara kesuluruhan keluarga.

0 Comment Telah Diterima! TQ.: